Fundația Diaspora din Timișoara, în calitate de lider proiect, în parteneriat cu Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület din Szeged implementează proiectul intitulat Mureș-Maros care ne unesc (ROHU 202).

Proiectul este implementat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, România și Ungaria.

Proiectul are o durată de 27 luni, fiind implementat în perioada august 2019 – octombrie 2021.

Valoarea totală a finanțării obținute este de 51.420,75 EUR, împreună cu contribuția proprie a celor doi parteneri, suma finală a proiectului este de 60.495 EUR

Repartizarea finanțării între parteneri este în felul următor:
Fundația Diaspora contribuie cu 32.580 euro
Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület contribuie cu 27.915 euro

Proiectul nostru este un proiect comunitar care se adresează comunităților de pe ambele părți ale graniței; respectiv oferă oportunități de cooperare în primul rând rezidenților localităților situate pe malul Mureșului.

În implementarea proiectului includem 8 localități de pe malul Mureșului:
- Cenad, Igriș, Semlac și Pecica din România
- Magyarcsanád, Deszk, Ferencszállás și Maroslele din Ungaria

 rollup small draft

Proiectul are trei piloni de bază:

1. Formăm 8 cluburi locale. Cluburile vor funcționa timp de 6 luni. Vor fi frecventate de 12 copii și un adult în calitate de conducător al clubului.
Copii cu vârsta între 7-12 ani vor realiza lucrări, piese de artă prin care vor surprinde relația dintre comunitatea locală și râul Mureș. Totodată vor realiza și o mini cercetare privind tradițiile legate de Mureș, respectiv vor formula planuri de viitor în legătură cu râu.

2. Organizăm picnicuri pe malul Mureșului. În cadrul proiectului vom organiza două picnicuri în Ungaria pe malul Mureșului, cu participarea întregului grup țintă din cele 8 localități incluse.

3. Organizăm o expoziție. La finalul programului vom organiza un film de prezentare al proiectului. Fiecare comunitate va avea ocazia să prezinte lucrările finalizate, să-și promoveze localitatea, respectiv să detalieze tradițiile legate de râu și planurile de viitor formulate în legătură cu Mureșul; să prezinte activitățile întreprinse în cadrul proiectului.